Pék-cukrász
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
 - cukrászati félkész termékeket készít;
 - cukrászati késztermékeket készít;
 - díszítő műveleteket végez;
 - fagylaltot, parfét készít;
 - pohárkrémet készít;
 - sütőipari nyersanyagokat előkészít;
 - kenyeret készít;
 - péksüteményeket és finom pékárukat készít;
 - célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
 - sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
 - minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
 - minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
 - technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
 - vállalkozást indít, működtet.